منبع: گفت و گو با علامه حسن حسن زاده آملی - سایت تاریخ و تحقیق
اساسا ایمان یعنی علم , هر کسی که عالمتر و آگاهتر است و ورزش فکری بیشتری کرده و درس بیشتر خوانده, بهتر به اسرار دین آگاهی پیدا می کند. و با او بهتر می شود حرف زد تا با آن کسی که فکرش خواب است و چیزی نمی فهمد. آن دانشمندی که ریاضت فکری کشیده و ورزش فکری کرده بهتر حقایق را می فهمد تا آن آدم عامی . قرآن کریم می فرماید: « ادع الی سبیل ربک بالحکمة و الموعظة الحسنة و جادلهم بالتی هی احسن » ( نحل: 125 )
پیام به نسل جوان
{ پیام من } همان پیامی که خدا, قرآن و همه انبیا دارند: دو کلمه است, یکی این که پاک باشید و دیگر آن که در پی تحصیل کمال و معارف بروید. .... جوانان بدانند که حقیقت هستی, کلمات وجودی, منطق وحی, قرآن و تمام آیات و روایات , کتابخانه های علمی ما, رجال علمی ما و هر چه هست علم است و آنها دنبال علم و عالم باشند.
{ اگر با همین تجربه ی فعلی به سنین جوانی برگردید چه می کنید؟ }
سعی می کنم خودم را پاک کنم و باز دنبال تحصیل معارف بروم. می روم به دنبال علم, تحصیل علم می کنم و دنبال تحصیلات بالاتر می روم. بهترین لذایذ اهل بهشت همان تحصیل معارف است.
بسم الله الرحمن الرحیم
همهى برادران و خواهران نمازگزار و عزیز را و خودم را توصیه میکنم به رعایت تقواى الهى، که برترین محصول و نتیجهى این ماه مبارک است. ماه مبارک رمضان با همهى برکاتش و همهى زیبائىهاى معنوىاش، بار دیگر فرا رسید. از قبل از شروع ماه مبارک، پیامبر معظم اسلام مردم را آماده میفرمود براى ورود در این عرصهى خطیر و والا و پربرکت؛ «قد اقبل الیکم شهر اللَّه بالبرکة و الرّحمة». در خطبهى روز جمعهى آخر ماه شعبان، بنا به روایتى اینطور فرمود: خبر داد، توجه داد به مردم که ماه رمضان فرا رسید. اگر بخواهیم در یک جمله ماه رمضان را تعریف کنیم، باید عرض کنیم ماه فرصتها. فرصتهاى فراوانى در این ماه در برابر من و شماست. اگر از این فرصتها بتوانیم درست استفاده کنیم، یک ذخیرهى عظیم و بسیار ارزشمندى در اختیار ما خواهد بود. من دربارهى همین مطلب اندکى توضیح عرض میکنم و خطبهى اول دربارهى همین مسائل مربوط به ماه رمضان و این فرصتهاى بىنظیر است.
به گزارش خبرگزاری «انتخاب» به نقل از آفتاب، وی با بیان این مطلب که « به حضرت عباس ما خط اصلی را گم کرده ایم » اظهار داشت : من هر بار که می آیم اینجا این حرف ها را می زنم اما گوش شنوا پیدا نمی کنم اگر شما خط شکن نیستید لااقل از خود عرضه نشان بدهید.
رئیس نهضت سوادآموزی بابیان خاطره ای افزود : در اندونزی در یک پاساژ بودم یک دفعه یک خانم اندونزیایی به ساعتش نگاه کرد و تا دید وقت نماز است در وسط پاساژ گفت « الله اکبر » و شروع کرد به نمازخواندن .
آقای قرائتی ادامه داد : من که این صحنه را دیدم به خود گفتم تو که مرد هستی نان دین را می خوری و این همه هم ادعا داری . آیا حاضری مانند این زن وسط مردم نماز بخوانی اما هر چقدر فکر کردم دیدم نه تنها چنین زنی در ایران پیدا نمی شود بلکه همچنین مردی هم در ایران نیست .
ای آنکه بجز نام تو هستی نبود ما را به درت دراز دستی نبود
سرمست ز جام باده مهر توایم مستی بود این و باز مستی نبود
علامه حسن زاده آملی
علت خلقت و حضور ما در این هستی که معبدی است شگفت انگیز و با عظمت برای عشاق ، این است که با سیر نیایشی بدنبال معشوق خود باشیم . این معبد عظیم و با شکوهِ لحظه به لحظه در حرکتِ دَوَرانی است ، از کوچکترین تا بزرگترین موجودات آن ، در حرکت دَم به دَمی و عاشقانه ای ، سِیر تکاملی شان را طی می کنند . حرکتِ عاشقانه رو به تکامل و زمزمه های دَم به دَمی نظری و عملی ، زندگی ما و جان ما را مجذوب یک جهت ، خط ، مسیر و وحدت حرکت نموده ، در راهِ معشوق که حق تعالی است و وجود مطلق و محض است . این همه که کثرت آن غیر قابل شمارش است ، در سیری واحد ، خود نشانی از الوهیت رَب عظیم است . این همه موجودات ضمن تنعّم از نعمتهای ارزانی شده ، ذاتاً پرستش گرانه ، دل به لقای یار مهربان دوخته اند . معبدی که طاق فیروزه ای اش با آن همه تجلیات و عظمت کهکشانی که بشر مسخ وجود آن شده و حقیرانه در کوچکی و ناتوانی خویش مانده از یک طرف و از طرف دیگر کف رنگارنگ و زیبای گرانبهائی که از مروارید های ته اقیانوس تا گلزار زیبای این خاک مُلوّن مفروش است ، همه و همه نشانه وجود خالق مقتدر و مهربانی است که نعمت لذّت بردن از این همه هستی به ما ارزانی داشته است تا قدر بدانیم و ستایش کنیم و در ذکر او کوشا باشیم . بشریت از دیرباز در تلاشِ شناخت درون و بیرون خویش بوده و تا کنون اندکی موفقیت در تاریخچه ستایشش داشته است . از قربانی عزیزترینش در راه خدای خود دریغ نکرده بنا به پیشرفت و رشد کمالی اندیشه اش ، ستایش امروزه اش گونه ای منطقی تر یافته و نسبتاً در تمامی عقاید و مرام های موجود مذهبی ، به گونه ای یکسان شده است ، که تماماً به طور عموم دارای نیایش زبانی و عقلی یا ذکر است .
مرحوم علامه محمد تقی جعفری
« ... گاهی که احساس می کنیم که { استجابت دعا } کمی تاخیر دارد، خیلی زیاد دستپاچه نشویم، باز دعای خود را ادامه بدهیم. .... نمی توان گفت که انسانهای معمولی هم بتوانند معجزات پیامبران را انجام دهند. ولی با اسماء مقدس الهی خیلی کارها می توان انجام داد. اگر واقعا یک کلمۀ الله از درون انسان بر آید... اگر متوجه شود، لبیک آن را قبلا شنیده است. ... »
در محضر حکیم – مجموعه پرسش ها و پاسخ ها / ص 104.
امیر المومنین فرمود: در شگفتم از کسی که یأس پیشه می کند در حالی که استغفار همراه اوست.
هر وقت غصه دار شدید برای خودتان و برای همه ی مومنین و مومنات از زنده ها و مرده ها و آنهایی که بعدا خواهند امد استغفار کنید. غصه دار که می شوید گویا بدنتان چینمی خورد واستغفار که می کنید این چینها باز می شود.
-هر روز هفتاد بار استغفار را ترک مکن. عموما عصر و دم غروب شیعیان را غم می گیرد و با استغفار برطرف می شود. با این استغفار دل پاک می شود و شیطان به دل راه ندارد.
غفاریت خدا یعنی اینکه هیچ گناهی برای خلقش قائل نیست و به گناه خلقش توجهی ندارد.
کسی که بعضی را ببخشد و بعضی را نبخشد غفار نیست. پس تنها باور خودت شرط است.
البته وقتی که این را باور کردی به خود می گویی: در دیزی باز است ولی حیای گربه کجا رفته است؟ آن وقت ادب می کنی و از گناه پرهیز می کنی.
- این که فرموده اند روزی هفتاد بار استغفار کن، تکرار برای باور است. یعنی آنقدر تکرار کن تا باور کنی که خدا تو را بخشیده است.
- استغفار عامه مردم برای گناه دوست است. گناه دوست گناه خود آدم است.
مومنین وقتی توبه می کنند از گناه دوستشان توبه می کنند . گناه دوست که آمرزیده شد دل خود آدم پاک می شود.
برای گناهان دوستانتان روزی هفتاد بار استغفار کنید و الاٌ راهتان مسدود خواهد بود. وقتی استغفار کنی دورت خلوت می شود،آن گاه علی (ع) در کنارت می نشیند.
استغفار یکی از دو امان الهی است.
دو رکعت نماز بخوان و به خداوند عرض کن خدایا هر کس به من بدی کرده را بخشیدم، تو هم مرا ببخش. آن وقت ببین خدا با تو چه کار می کند.
خوشحال کردن شخص محزون، چه با بذل مال، چه با حرف و سخن و چه با نشستن پهلوی او، کفاره گناهان است.
انسان به دور دنیا سفر میکند تا آنچه را نیاز دارد بجوید ولی بعد آنرا در خانه خود می یابد.
جورج مور- نویسنده ایرلندی
اگر میخواهید مردم در باره شما خوب فکر کنند از خودتان تعریف نکنید.
بلز پاسکال- نویسنده و فیلسوف فرانسوی
مطالعه همان کاری را با ذهن میکند که ورزش با بدن.
ریچارد استیل - نویسنده ایرلندی
جالبترین نکته گنج دانش این است که هیچ کس نمی تواند آنرا سرقت کند.
ب.ب کینگ
خداوند یار ما در سالهای گذشته ، امید ما در سالهای آینده ، پناه ما در حوادث سخت روزگار و ماء و من بدی ماست.
سپک وات - کشیش و نویسنده انگلیسی
پیش از آنکه بالا رفتن از نردبان موفقیت را شروع کنید ابتدا مطمئن شوید که نردبان را به ساختمان مناسب تکیه داده اید.
استفان کاوی
برنامه ریزی آوردن آینده به زمان حال است تا بتوانید همین الآن کاری برای آن انجام دهید.
آلن لاکین
وارد عمل شدن بدون برنامه ریزی علت همه شکست هاست.
آلکس مکنزی
ما همیشه وقت کافی داریم به شرط آنکه هم بخواهیم و هم درست از آن استفاده کنیم.
گوته
افلاطون : از شاعر نخواهید خودش را شرح دهد ؛ نمی تواند
امرسون : بیشترین تاثیر افراد خوب زمانی احساس می شود که از میان ما رفته باشند .
لورنس دورل : تاریخ تکرار بی پایان خطاهای زندگی است .
انیشتن : هیچ کس به خرد نمایی نرسد ؛ مگر آنرا در خود جستجو کند .
هلن کر : خوشبختی لذت مشترکی است که حامل یاری بی چشم داشت به دیگران است .
بی پیماستر : اولین گام در راه آگاهی درک جهل است .
فردریش نیچه : آدم های حقیر انسان های والا را دیوانه می پندارند چرا که این انسان ها سرشت نامعقول تری داشته و به سمت چیز های استثنایی جذب می شوند چیز هایی که هیچ جذابیتی برای بسیاری از مردم ندارند .
یتهون : اگر می خواهی خوشبخت باشی برای خوشبختی دیگران بکوش زیرا آن شادی که ما به دیگران می دهیم به دل ما برمی گردد .
گوتر : کسی که دارای عزمی راسخ است جهان را مطابق میل خویش عوض می کند .
سقراط : یک زندگی مطالعه شده ارزش زیستن ندارد .
انیشتن : فکر کردن سخت ترین کار بشر است .
ویکتور هگو : الماس را جز در قعر زمین نمی توان یافت و حقایق را جز در اعماق فکر نمی توان کشف کرد .
مارک تواین : مردی که فکر تو دارد مادام که فکرش به ثمر نرسیده است آرام و قرار ندارد .
انسپر : فکر نو بسیار ظریف و حساس است با یک ریش خند کوچک می میرد و کنایه ای کوچک آن را به سختی مجروح می کند .
پطریتر : آنقدر شکست می خورم تا راه شکست دادن را بیاموزم .
گاندی : پبروزی آن نیست که هرگز زمین نخوری آن است که بعد از هر زمین خوردنی برخیزی .
آندره ژید : بکوش تا عظمت در نگاهت باشد نه در آنچه می نگری .
نیچه : آنکه می خواهد روزی پریدن آموزد سخت می باید ایستادن ؛ راه رفتن ؛ دویدن ؛ و بالا رفتن آموزد . پرواز را با پرواز آغاز نمی کنند .
چه خوب است که انسان جز از خدا سخن نگوید.
هر وقت در زندگی ات گیری پیش آمد و راه بندان شد بدان خدا کرده است.
زود برو با او خلوت کن و بگو با من چکار داشتی که راهم را بستی؟
هر کس گرفتار است در واقع گرفته یار است.
تو اسم اصغر خدا را به من نشان بده تا من اسم اعظم را به تو نشان بدهم. مگر اسم خدا می شود اصغر باشد؟
دل را باید به دلبر داد، به دنیا نباید بفروشیم.
اول چیزی که خدا اراده کرد بیافریند، محبت بود. آنچه سبب شد خدا عالم را بیافریند محبت بود و مبدا محبت است. معاد محبت است. بین این دو هم محبت است. همه اش محبت است. محبت کن تا محبوب آسمان و زمین شوی.
کسی که آخرت را داشته باشد دنیایش هم آخرت می شود. یک تومان توی هزار تومان است. دنیا توی آخرت است.
کسانی که سالها عجل علی ظهورک یا صاحب الزمان می گفتند چرا از ظهور مشکلات و نابسامانی ها کلافه اند و تاب تحمل آن را ندارند؟
اینها مقدمه ظهور است. پس یا دعای بر تعجیل ظهور حضرت را پس بگیرند و یا دست از بیتابی و بی قراری بردارند و به آنچه هست تن بدهند. پس از هر شلوغی ، خلوتی متناسب با آن خواهد بود و هر چه شلوغی بیشتر باشد خلوت پس از آن بزرگتر است.
در آخرالزمان شلوغی خیلی زیاد است. به نحوی که «یکفر بعضهم ببعض و یلعن بعضهم بعضا: گروهی گروه دیگر را تکفیر و جمعی جمع دیگر را لعنت می کند».