کتاب «اسرار الصلاة» نوشته آیت الله میرزا جواد آقا ملکی تبریزی: بیخبرى از عظمت نماز شب [اى طالب انس با حضرت دوست!] از جمله نوافلى که خیلى بر انجام آن تأکید شده، نماز شب است و تو از عظمت این نماز بىخبرى که آن نورى است در مقابل ظلمت، و انسى است از وحشت، و خلوتى است از کثرت، و از امام صادق (علیه السلام) رسیده که نماز شب، موجب رضایت پروردگار و محبت ملائکه و سنت انبیاء و نور معرفت و اصل ایمان و راحتى بدن و کراهت و ناخشنودى شیطان و سلاح بر دشمنان و موجب اجابت دعا و قبولى و برکت در رزق و شفیع بین انسان و ملک الموت و چراغ گور انسان و فرش پهلوى او در قبر و جواب منکر و نکیر و در قبر مونس و زائر انسان تا روز قیامت است. و چون روز قیامت شود، سایهاى بر بالاى سر او و تاجى بر سر او و لباسى بر بدن او و نورى است که پیشاپیش او در حرکت بوده و پوششى بین او و آتش و حجتى بین او و خداوند متعال و مایه سنگینى میزان و جواز و گذرنامه عبور او از صراط و کلید بهشت مىباشد.
آیت الله سید علی آقا قاضی:
هیچ چارهای و گریزی برای مؤمنین از آن (نماز شب) نیست، و تعجب از کسیکه میخواهد به کمال دست یابد، در حالیکه برای نماز شب قیام نمیکند! و ما نشنیدهایم که احدی بتواند به آن مقامات دست یابد مگر به وسیله نماز شب. برشما باد به قرائت قرآن کریم در شب با صدای زیبا و غمانگیز، چون آن نوشیدنی وشراب مؤمنان است.
کتاب حکمت عبادات، آیة الله جوادی آملی:رسول خدا(ص) در خطبهای پس از سفارشی اکید به نماز و اثر مداومت آن در پاک شدن از گناهان، فرمود:
"ای مردم هیچ بندهای نیست جز آنکه ریسمانی چند بر [اعضای] او گره خورده، پس چون ثلثی از شب گذشت فرشتهای نزد وی میآید و میگوید: برخیز خدا را یاد کن که صبح نزدیک شده است. اگر حرکت کرده برخیزد و خدا را یاد کند یک گره از گرههای او باز میشود و اگر به پا خیزد و وضو بگیرد و به نماز بایستد همه گرهها گشوه میشود تا اینکه با چشمی شاد و روشن وارد صبح شود". معلوم میشود گرههای روز را نماز شب باز میکند.امام حسن عسکری (علیهالسلام) میفرماید: "إن الوصول إلی الله سفر لا یُدرک إلا بامتطاء اللیل، من لم یحسن أن یمنع لم یحسن أن یعطى" سیر الی الله و وصول به خدای سبحان سفری است که مرکوب راهوار آن، شب زندهداری است، برای کسی که مشتاق لقای حق است بهترین وسیله، شب زندهداری است.همین بیان را به شکل دیگری امام صادق (علیهالسلام) از امیرالمؤمنین (سلامالله علیه) نقل فرموده که: "نبّهْ بالتفکر قلْبک، وجافِ عن النوم جَنْبک، واتق الله ربّک" با تفکر دلت را بیدار و آگاه کن و شب هنگام برای نماز شب برخیز و از خدای خویش بهراس. تفکر، دل را بیدار میکند چون گاهی خواب بر دل عارض میشود و انسان چیزی را درک نمیکند.علی (علیهالسلام) میفرماید: به خدا پناه میبریم از این که عقل بیارمد "نعوذ بالله من سبات العقل".آیت الله بهجت:
ما برای اوقات خواب خود افسوس میخوریم که چرا برای نماز شب بیدار نمیشویم، در صورتی که اوقات بیداری را به غفلت میگذرانیم! زیرا اگر در بیداری به توجه و بندگی مشغول بودیم، توفیق بیداری شب را نیز برای تهجد و خواندن نافلهی شب و تلاوت قرآن پیدا میکردیم.