نظر امام خمینی درباره ملاصدرا
آیت الله یحیی انصاری شیرازی در کتاب دروس شرح منظومه جلد 2 صفحه 40 به بیان تمجید و تعظیم امام خمینی از ملاصدرا می پردازد و مطالبی را از کتاب کشف الاسرار امام خمینی نقل می کند.
ایشان با مطرح کردن این مطلب، بحث را به امام خمینی منتقل می کند:
امام خمینی در کشف الاسرار ضمن بیان آرای حکما میفرماید : از مرده شفا خواستن هیچ اشکال ندارد برای اینکه روح باقی است.
پس بزرگان این نگفتند از گزاف جسم حانان عین حان افتاد صاف
سپس به بیان مطالبی از امام می پردازد که حاکی از آن است که انباذقلس (فیلسوف بزرگ) حکمت را از داوود نبی و لقمان حکیم گرفته است و فیثاغورث در زمان حضرت سلیمان میزیسته و حکمت را از حضرت سلیمان گرفته است. و با بیان جمله ای از ابن ندیم می گوید که فلاسفه یونان حکمت را از انبیا گرفته اند.
سپس ایشان به بحث مورد نظر ما پرداخته و اینچنین می گوید:
امام سپس میفرمایند : صدرالمتالهین محمد بن ابراهیم شیرازی فیلسوف شهیر اسلامی و از بزرگرین فلاسفه ی الهی و موسس قواعد الهیه و مجدد حکمت مابعد الطبیعه اولین کسی است که مبدا و معاد را بر اصل خلل ناپذیری بنا نهاد و معاد جسمانی را با برهان عقلی اثبات کرد و خلل های شیخ الرئیس را در علم الهی روشن کرد و شریعت مطهره و حکمت متعالیه را با هم ائتلاف داد. سپس در ادامه میفرماید: ما با بررسی کامل دیدیم که هر کسی درباره او چیزی گفته است از قصور خود اوست. در جای دیگر می فرماید: رای صدرالمتالهین، فیلسوف شهیر اسلامی این فیلسوف بزرگ اسلامی و حکیم بزرگ الهی که افق شرق را به نور حکمت قرآن روشن کرده است در تعلیقه بر حکمت اشراق چنین است... الخ/
کسی از نا اهلان آن زمان اشکال میکند که حم الم ص که ما معانی آنها را نمیفهمیم چرا در قران آمده است؟ آقا جواب میدهند که همه قرآن که برای همه ی ما نازل نشده است تا همه ما بفهمیم و می افزاید : در قرآن علومی هست که مورد لزوم همه است و همه می فهمند و علومی هم هست که برای طبقه ای از دانشمندان است و دیگران از آن به کلی بی بهره اند. مانند براهینی که بر تجرد واجب و احاطه ی قیومی اوست که شماها (کسروی ها) اگر تمام قرآن را بگردید نمیتوانید از آن استفاده کنید. ولی اهل آن مانند فیلسوف بزرگ، صدرالمتالهین و شاگرد عالی مقدار او (فیض کاشانی) علوم عقلیه را از همان آیات و اخبار که شما از آن چیزی نمی فهمید استخراج میکنند.