متن پیام حضرت آیتالله جوادی آملی به شرح زیر است:
حمد ازلی خدای را سزاست که عرش را مطاف جبروتیان قرار داده، تحیت ابدی پیامبران به ویژه حضرت ختمی نبوت (صلی الله علیه و آله و سلم) را رواست که چونان ملکوتیان طوف بیت معمور را در برنامه دارند و درود بیکران الهی دوده طاها و اُسر یاسین مخصوصا حضرت ختمی مرتبت امامت مهدی موجود موعود را بجاست که طائفان کعبه را رهبری نموده و عاکفان حرم خدا را از حرامیها دور داشته و مهمانان کوی حق خصوصا دانشجویان پاک نهاد و حدیث العهد به فطرت را در حجر خویش صیانت کرده و مانع مهجوریت آنان خواهد بود.
به این ذوات قدسی تولی داریم و از معاندان آن ها تبری مینمائیم.
آنچه در این نوشتار کوتاه به عنوان بدرقه معتمران نو سال و عمرهگزاران دانشگاهی تقدیم می شود، جهت التماس دعا از نیایشگران زمزم خوی و مُحرمان مشعر جوی و حاجیان لبیک گوی است که در طی چند نکته ارائه خواهد شد.
یکم: انسان ره یافته به کوی حق قلبی دارد که خود عرش رحمان است و قالبی دارد که کعبه محور است چنین انسانی که ملک و ملکوت او را یاد خدا در دل و نام خدا در لب اداره مینماید هویتی دارد که از گزند کژراهه روی محفوظ و از آسیب کجاندیشی مصون است؛ آنچه در مراسم دینی گفته میشود: "والکعبه قبلتی " پیامی فراتر از تفکیک دین از سیاست و دستوری رساتر از تجزیه دنیا از آخرت به همراه دارد. زیرا عصاره این عبارت عبور از هرگونه تفکیک ناصواب و گذر از هر تجزیه نارواست، چون انسان متعهد در تمام شئون حیاتی خویش قبلهای دارد که از نقطه اعتدالی آن هرگز عدول نمیکند و تنها مدار آن دین خداست که از رهگذر عقل برهانی و نقل معتبر قرآنی و روایی معصومان (علیهم السلام) استخراج میشود.
دوم: شعارهای کلیدی اسلام با اصول اعتقادی آن هماهنگ بوده و دستور استمرا بیداری و غفلتزدایی را به همراه دارد. آنچه از نکته قبل گذشت "والکعبه قبلتی " با آنچه در قرآن حکیم صریحا اعلام شد "اینما تولوا فثم وجه الله " بیانگر لزوم مراقبت دائم و محاسبت متصل و مواظبت پیگیر است.
نموداری از توجه به احاطه همه جانبه خداوند و مثالی از لحاظ مطلق بودن انسان به آگاهی پروردگار را میتوان در درون کعبه مشاهده نمود.
کسی که وارد کعبه شد معنای "اینما تولوا فثم قبله " را کاملا میفهمد و همین را آیت آیه "اینما تولوا فثم وجه الله " قرار میدهد. آن گاه معنای "و الکعبه قبلتی " را بار دیگر مرور میکند، سپس خود را در جهان پر آینه مینگرد؛ چنانکه مولای موحدان امیرمومنان علی بن ابیطالب(علیه السلام) فرمود "تشهد له المرائی لا بمحاضره " و هر لحظه خویش را شهود خدا مییابد و تمام کارهای جانحه و جارحه خود را در خدمت صاحب کعبه قرار میدهد و حج و عمره را نموداری از وفاداری به میثاق قرآن و عترت اطهار میداند و همه مناسک آن را در همین مدار تفسیر میکند.
سوم: کعبه که مطاف همگان و قبله همگی است، نمادی از بیت معمور بوده و آن نیز آیتی از عرش الهی است. جهان عینی که انسان کبیر است، به صورت انسان مومن آگاه که جهانی است بنشسته در گوشهای با همه نمادهای دینی که دارد در انسان متجلی است. کعبه عینی روزی بتکده شده بود و موحدان روی به کعبه نگران و غمگین. دستور الهی جهت پاکسازی این بیت مردمی چنین صادر شد که امیر موحدان حضرت علی بن ابیطالب (علیه السلام) بر دوش مبارک عصاره هستی قرار گیرد و بت را به دور انداخته و حرم توحید را از روث صنم و لوث وثن پاک کند و در این دستور سری نهفته است که برخی از روایات اهل بیت وحی (علیهم السلام) از آن پرده برداشتهاند که حضرت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) به وسیله حضرت علی (علیه السلام) بالا نرود بلکه حضرت وصی به سبب حضرت نبی رفیع شود. به هر تقدیر در پرتو جمع نبوت و امامت کعبه بیرون از رجز شرک و رجس الحاد تطهیر شود.این صحنه آموزنده همگان مخصوصا دانشگاهیان معتمر را به تنزیه ساحت روح از توجه به غیر خدا فرا می خواند و رهیافت آن را تمسک به نبوت و ولایت یعنی به قرآن و عترت میداند؛ چنانچه ابوالمجد مجدود بن آدم سنایی غزنوی گفته است:
شرک پا دارست و هلاکش کن
کعبه بتخاه گشت پاکش کن
مر علی (ع) را تو این عمل فرمای
تا نهد بر عزیز کتف تو پای
کعبه از بت به جمله پاک کند
مشرکان را همه هلاک کند
چهارم: حج که آهنگ هماهنگ با دعوت بناینگذار کعبه است و عمره که معمور نمودن بیت ویژه الهی است با تلبیه آغاز میشود و معنای آن پاسخ مثبت به ندای خداوند است و چون صدای الهی دائمی است جواب آن نیز مستمر خواهد بود و اگر درباره موحدان ناب چنین آمده است که "الذین هم علی صلاتهم دائمون " برای آن است که اینان هماره به یاد خدا در دل و به نام وی در لب متنعماند، حاجیان کعبه و متعمران بیت خدا وقتی از آن حج و از این عمره طرفی میبندند که دائما تلبیه را در دل و تکبیر را بر لب حفظ نمایند و معنای صیانت آن و حفظ این همانا پرهیز از کژروی و دوری از راه بندی است به طوری که هرگز بیراهه نرویم و راه کسی را نیز نبندیم تا بتوان درباره ما گفته شود: "الذین هم فی حجهم و عمرتهم دائمون " زیرا حج مقطعی و عمره موسمی تمرینی برای تداوم تلبیه در ساحت قدس ربوبی است. شهود توحید با آیات بین که مخصوص سرزمین وحی است "فیه آیات بینات مقام ابراهیم " زائران کوی حق را بجایی رساند که
تفل او فرق عرش را ساید
لعل او زیب فرش را شاید
و به وی چنین معرفت میبخشد که اگر به این در نرود برای همیشه در میماند.
عقل درمانده را بدین در خواند
زانکه درمانده هر که زین در ماند
پنجم: هرچند تمام موجودات از رزق پروردگار بهرهمندند، لیکن خداوند مهمانان ویژهای دارد که آنان را با روزی مخصوص پذیرایی مینماید و این ضیافت در زمان خاص و در زمین مختص و با زبان اختصاصی صورت میپذیرد. زمان خاص آن ماه مبارک رمضان است که مردان سالک صالح آن را طبق نصوص روایی و دعایی آغاز سال سیر و سلوک محسوب میدارند و سود زیان و فراز و فرود اخلاقی خویش را با فرا رسیدن ماه مبارک دیگر ارزیابی مینمایند.
زمین مخصوص آن با منطقه هبوط وحی و استقرار کعبه و جوشش زمزم و مسعای بین صفا و مروه و مانند آن است که حاجیان و معتمران در این سرزمین مهمانان خاص خداونداند. زبان اختصاصی آن نغمه پرطنین لااله الاالله است که دالان ورودی توحید را نفی هرگونه بت پرستی میداند؛ خواه بت درون که با اضلال نفس مُسَوّله و اغوای نفس اماره سامان میپذیرد و خواه بت بیرون که با وسوسه ابلیس و دسیسه استکبار، استعمار، استعباد و استحمار سازمان دهی میشود. مترنمان این نغمه مهمان ویژه الهیاند، زیرا با نفی ربوبیت غیرخدا پرستش خضوع، خشوع، و رازگویی و نیازخواهی مخصوص خداوند یگانه و یکتا خواهد بود. کسی که درسرزمین نزول وحی با زبان توحیدی آشنا میشود. مهمترین رهآورد وی نزاهت از هر طاغوت درون و بیرون و برائت از هر جالوت شرق و غرب خواهد بود.
چنین انسان موحدی که نه خود را دید و نه غیر خدا را موثر دانست، هر حرفی را کنار خواهد گذاشت و گوهر مقصود را خواهد دید و به آن دل میبندد و به وی سر میسپارد و در کوی او بدون هیچ داعیهای معتکف خواهد شد، زیرا برای وی کاملا معلوم میشود که
روی گردآلود بَرزی او، که اندرکوی او
آبروی خود بری، گر آبروی خود بری
و نیز برای او روشن خواهد گشت که
ای صدف جودی جوهر الا
جان و جامه بنه به ساحل، لا
هست حق جزبه نیست نگراید
زاد این راه نیستی باید
تا تو از نیستی کله ننهی
روی را دربقا به ره ننهی
ششم: همانطوری که نغمه توحید از زبان حضرت ختمی نبوت(صلی الله علیه وآله وسلم) از کنار کعبه به جهانیان رسید. نوای ملکوتی (بَقِیتُ اللهِ خَیرٌلَکُمْ) نیز از جوار همین کعبه از زبان حضرت ختمی امامت مهدی موجود موعود(علیه السلام) به عالمیان خواهد رسید و باید در صیانت این سرزمین کوشید. شایسته است متولیان حرم الهی سعی بلیغ نمایند تا حقیقت توحید را به طور دقیق بررسی کنند و توسل، شفاعت و مانند آن را که همگی در ظل اذن خداوند و طبق اراده حاکم ربوبی که جهان بان و جهان بین است، صورت میپذیرد منافی توحید تلقی نکنند و آن را مانع وحدت مطلوب و همآوایی مذاهب که مقصود اسلام است ندانند و با حاجیان و معتمران مهربانانهتر رفتار نمایند و در اسعاف نیازهای سفری آنان دوستانهتر بکوشند و نیز بایسته است که زائران حرمین شریفین همه آداب مناسک و مراسم را در کمال ادب دینی و احترام متقابل انجام دهند. بانوان معزز و گرامی نیز در رعایت حجاب همانند عفاف کوشاتر باشند تا پیام جمهوری اسلامی ایران در سیره و سنت برخاسته از خواسته سریره مهمانان سرزمین وحی به ویژه دانشگاهیان گرانمایه که سرمایه ارزشمند کشورند کاملا مشهود شود. مسئولان محترم ایران در عربستان برادران صمیمی شمایند که سرافرازی خود در عربستان را مرهون علو همت و اعتلای روح حاجیان و معتمران ایرانی میدانند، و چون جریان مطاف و قبله از بارزترین مصادیق بیت رفیع الهی است، ره توشه خود را رفعت از حضیض و طبیعت قرار داده و از تجرد روح و معارف عالی آن بهره وافر برده شود تا هماره شما را همراهی نمایند. مناجات مأثور از حضرت امیر مؤمنان (علیه السلام) این است: إلهی کفی بی عِزَاً اَنْ اَکون لکَ عَبْداً و کفَی بی فَخْراً اَنْ تکون لی رباً،انت کما اُحِبُّ فاجْعَلنی کما تحب.
بارالها: گر دُر عطا بخشی، آنک صدفش دلها
درتیر بلا باری اینک هدفش جانها
امام زمانا(علیه السلام):
گرد تو گردم همی زیرا مرا هنگام سعی
از مروت و از صفا هم مروه ای و هم صفا
در پایان این پیام قبولی اعمال همگان به ویژه دانشگاهیان عزیز را از خدای کعبه که خدای ازل و ابد است مسئلت دارم.