- راه رسیدن به امام زمان عجل الله تعالى فرجه الشریف چیست؟
پاسخ علامه (ره): امام زمان علیه السّلام خود فرموده است: شما خوب باشید، ما خودمان شما را پیدا میکنیم .
- درباره ظهور حضرت ولى عصر عجل الله فرجه الشریف در روایت آمده است: لایظهر الا و یظهر الفساد ظهور نمىکند مگر این که فساد آشکار گردد .
همچنین در احادیث متعدد آمده است: یملا الارض قسطا و عدلا بعد ما ملئت ظلما و جورا. (1) بعد از این که زمین از ظلم پر مىگردد، آن را با قسط و داد پر مىکند . آیا از این گونه روایات استفاده نمىشود که نباید با فساد و ظلم و جور مبارزه نمود، تا زمینه ظهور حضرتش فراهم گردد؟
پاسخ علامه (ره): لازمه این سخن، حلال شمردن حرام و جواز ترک واجبات است و مسلما حضرت نمىخواهد که فساد کنیم تا بیاید و ما را گردن بزند.
- آیا روایتى که مىگوید: همه در زمان حضرت مهدى علیه السّلام مسلمان مىشوند (2) درست است؟
پاسخ علامه (ره): خداوند متعال مىفرماید:
اذ قال الله یا عیسى، انى متوفیک و رافعک الىّ و مطهرک من الذین کفروا، و جاعل الذین اتبعوک فوق الذین کفروا الى یوم القیامه، ثم الىّ مرجعکم فاحکم بینکم فیما کنتم فیه تختلفون. (آل عمران/ 55)
(یاد کن) هنگامى را که خدا گفت: اى عیسى، من تو را بر گرفته، و به سوى خویش بالا مىبرم، و تو را از (آلایش) کسانى که کفر ورزیدهاند پاک مىگردانم، و تا روز رستاخیز کسانى را که از تو پیروى کردهاند فوق کسانى که کافر شدهاند قرار خواهم داد. آنگاه فرجام شما به سوى من است، پس در آنچه بر سر آن اختلاف مىکردید میان شما داورى خواهم نمود.
ظاهرا روایت فوق مخالف، با این قسمت از آیه است که مىفرماید:
و جاعل الذین اتبعوک فوق الذین کفروا الى یوم القیامه؛ زیرا این جمله مىرساند که کفار تو روز قیامت وجود دارند. در روایتى نیز آمده است که :حضرت از آنها جزیه مىگیرد. (3)
- آیا در قرآن کریم آیهاى در رابطه با رجعت وجود دارد؟
پاسخ علامه (ره): چندین آیه در این رابطه وجود دارد. یکى از آیاتى که بر رجعت دلالت دارد، آیه زیر است که خداوند متعال مىفرماید:
"و یوم نحشر من کل امة فوجا ممن یکذب بآیاتنا فهم یوزعون." (نمل/ 83)
و روزى که در آن از هر امتى، گروهى از کسانى را که آیات ما را تکذیب مىکردند. محشور مىگردانیم، و نگاه داشته مىشوند تا همه به هم بپیوندند.
مقصود از این آیه شریفه، قیامت نیست، چون با کلمه من تبعیضیه مىفرماید: من کل امة فوجا یعنى از هر امتى، دستهاى را محشور مىگردانیم . در حالى که قرآن کریم در رابطه با حشر روز قیامت مىفرماید:
"و حشرنا هم فلم نغادر منهم احدا .(کهف/ 47) و همه را گرد مىآوریم و هیچ یک را فرو گذار نمىکنیم .
- مقصود از دو تعبیر ایاب و رجعت که در زیارت جامعه مىفرماید: مؤمن بایابکم، مصدق برجعتکم. (4) به بازگشت شما ایمان دارم، و رجعت شما را تصدیق مىنمایم چیست؟
پاسخ علامه (ره): منظور از این دو ایاب و رجعت یک چیز است، و مقصود همان رجعتى است که اول امام حسین علیه السّلام بعد حضرت امیر المؤمنین علیه السّلام و بعد حضرت رسول صلى الله علیه و آله و سلم، بعد باقى ائمه علیهم السلام رجوع مىنمایند، مىباشد.
- بعد از مرگ و انتقال به عالم برزخ، بازگشت به دنیا و ماده چگونه ممکن است؟ و اخبار رجعت را چگونه مىشود تصدیق کرد؟ (5)
پاسخ علامه (ره): نقل شده که مرحوم سید نعمت الله جزایزى قدس سره در کتاب الانوار النعمانیه فرموده است: ششصد نص دینى اعم از آیه، روایت، دعا و زیارت در رابطه با رجعت وجود دارد. البته روایات با هم تنافى دارند، ولى روى هم رفته قطعا رجعت به معناى بازگشت به زندگانى دنیا بعد از مرگ را اثبات مىکنند. چنانکه قرآن کریم نیز در موارد متعدد بر بازگشتن به دنیا بعد از مرگ تصریح کرده و بر مساله رجعت صحه مىگذارد. از آن جمله زنده شدن مردگان توسط حضرت عیسى علیه السّلام است. همچنین در قضیه بقره بنىاسرائیل مىفرماید:
و اذ قتلتم نفسا فاداراتم فیها، و الله مخرج ما کنتم تکتمون . فقلنا اضربوه ببعضها، کذلک یحى الله الموتى، و یریکم آیاته، لعلکم تعقون. (بقره/ 72 و 73)
و چون شخصى را کشتید، و درباره او با یکدیگر به ستیزه برخاستید، و حال آن که خدا، آنچه را کتمان مىکردید آشکار گردانید. پس گفتیم: با قسمتى از آن (گاو سر بریده را به آن مقتول بزنید تا زنده شود. این گونه خدا مردگان را زنده مىکند، و آیات خود را به شما مىنمایاند، باشد که بیندیشید.
مقصود از قلنا اضربوه ببعضها دم گاو است، و نیز در جریان دیگر مىفرماید:
الم تر الى الذین خرجوا من دیارهم و هم الوف حذر الموت، فقال لهم الله موتوا، ثم احیاهم. ..(بقره/ 243 )
آیا از حال کسانى که از بیم مرگ از خانههاى خود خارج شدند، و هزاران تن بودند، خبر نیافتى؟ که خداوند به آنان گفت: تن به مرگ بسپارید، آنگاه آنان را زنده ساخت ...
همچنین در قضیه حضرت عزیز علیه السّلام مىفرماید:
فاماته الله مائة عام ثم بعثه ... ( بقره/ 259 )
پس خداوند او را به مدت صد سال میراند، آنگاه او را برانگیخت ...
در بعضى از اخبار رجعت نیز آمده است: عمر عالم صد هزار سال است، هشتاد هزار سال از آن حکومت آل محمد علیهم السلام، و بیست هزار سال حکومت دیگران است، تا این که در آخر مىفرماید: چهل روز مانده به انقراض عالم، زمین از حجت خالى مىگردد، و هرج و مرج عالم را فرا مىگیرد، و بعد از چهل روز در صور دمیده شده و قیامت بر پا مىگردد. (6)