گزیده کلام دانشمندان در باره خواجه نصیرالدین طوسی
1ـ حضرت امام خمینی (ره):
و اما قضیه خواجه نصیر و امثال خواجه نصیر را شما میدانید این را که خواجه نصیر در ایندستگاهها وارد میشد نمیرفت وزارت کند میرفت آنها را آدم کند نمیرفت برای اینکه درتحت نفوذ آنها باشد میخواست آنها را مهار کند.
2ـ قاضی نورا...شوشتری در مجالسالمومنین:
...فیلسوفی که روان افلاطون و ارسطو به وجود او مفاخرت و مباهات جوید و زبان حالبوعلی سینا شکر مساعی جمیله او گوید عقل فعال در اشراق طفل راه اوست و مشکلات اربابکمال موقوف به یک نگاه او.
3ـ مرحوم حاجی خلیفه از دانشمندان اهل تسنن در کتاب مشهورش کشفالظنون در طبقات دانشمنداننوشته میگوید:
بعضی از دانشمندان مصرف کننده هستند از این و آن میگیرند و دستمایه کارشانقرارمیدهند اما یکدسته خودشان منبع هستند کاالنصیر الطوسی که همه به او نیازمند هستند.
4ـ مرحوم علامه طباطبائی صاحب تفسیرالمیزان :
علامه طباطبائی معتقد است که قرن هفتم اوج شکوفایی و گسترش و اقتدار عرفان و تصوفاست و در این باره میگوید:
رابطه بین عقل وشرع از بیانات 2 فیلسوف بزرگ ابونصرفارابی و ابن سینا است که جامع فلسفهیونان بودهاند. و پس از آنها
شیخ شهاب الدین سهروردی میان ذوق و برهان را جمع کرد و فلسفه اشراق را تجدید نمود وپس از آن در قرن هفتم خواجه نصیرالدین طوسی به توفیق میان عقل و شرع پرداخت و درحقیقت وارث آن 3 بزرگوار گردید.
5ـ مرحوم مجتبی مینوی در مقدمه کتاب اخلاق ناصری چنین میگوید:
شهرت خواجه نصیر در اقطار عالم پیچیده است و باالخصوص به واسطه تالیفاتی در ریاضیاتو هیأت داشته مورد احترام علمای مغرب زمین است اگوست کنت در تقویمی که از پیشروانفلسفه تحقیقی ترتیب داده اسم خواجه را بر یکی از روزهاو ابن سینا بر یکی از روزها گذاشته و ازاهل قلم ایران همین دو نفر در آن تقویم مذکورند و همچنین خواندم که یکی از جبالی را که درکره ماه توسط دوربین دیده و کشف کردهاند باسم نصیرالدین نامیدهاند.
6ـ علامه محمد تقی جعفری :
دانشگاهی ذاتٹ حوزه وی است و حوزه وی ذاتٹ دانشگاهی همانطوریکه در طول تاریخ سراغداریم، خواجه نصیرالدین تجسمی از این دو نهاد بزرگ جامعه بشری است.
7ـ علامه آیت ا...حسن آزاده آملی :
خواجه نصیرالدین طوسی انسانی است قرآنی که قلم و قدم و سیاست عملی او تمامٹ برایرضای خدا بوده است .