زندگینامه مرحوم آیتالله احمد مجتهدی تهرانی
آیت الله مجتهدی در نهمین روز از مهر سال 1302 ه ش برابر با دوم رجب 1343 ه ق در تهران چشم به جهان گشودند. پدر ایشان، مرحوم محمد باقر از کسبههای معروف و متدیّن تهران و جدّ ایشان مرحوم میرزا احمد از تجار مشهور و از متدیّنین عصر خود بودند. بعد از این دو بزرگوار، اجداد آیت الله مجتهدی در کسوت روحانیت و از علمای جلیلالقدر و مبلّغان اسلام و از ائمه جماعات مشهور کاشان بودند. حجج اسلام، حاج ملا محمد علی مجتهد و حاج ملا محمد باقر مجتهد و حاج ملا محمد صادق مجتهد کاشانی از اجداد آیت الله مجتهدی بودند.
ایشان در سال 1362 قمری برابر 1321 هجری شمسی در 19 سالگی به کسوت روحانیت درآمدند و قبل از آن در بازار تهران به شغل میرزا نویسی (منشیگری) اشتغال داشتند. بر اثر علاقهِ فراوان به علم و دانش ، به طلبگی روی آوردند و در لباس روحانیت به تحصیل علم پرداختند.
با توجه به مخالفت پدر، سالها با عسرت و سختی زیادی، در لباس روحانیت به تحصیل علم پرداخت و بعد از سالها نه تنها پدر راضی شد بلکه بر وجود چنین فرزندی در نزد خویشان و نزدیکان و در اجتماع افتخار میکرد.
ایشان پنج سال بعد یعنی در سال 1367 قمری و در سن 24 سالگی ازدواج کرد و در همین سال دروس رسائل و مکاسب را نزد آیات و حجج اسلام آقایان فاضل (پدر حضرت آیتالله العظمی فاضل لنکرانی) و سیدحسین قاضی و آقا شیخ قاسم نحوی امتحان داد و با موفقیت به اتمام رساند. بعد از قریب دو سال در سن 26 سالگی و در سال 1369 قمری امتحان کفایه و قسمتی از درس خارج را با موفقیت گذراند...
آیتالله مجتهدی در ضمن تحصیل، به تدریس کتب حوزوی هم میپرداخت و وقتی که از قم به تهران آمد شبها در مسجد امینالدوله که مرحوم حاج شیخ محمد حسین زاهد در آنجا مشغول به تدرس و اقامه نماز بود، استاد هم، صبح و عصر به امر تدریس اشتغال داشت و چون مرحوم حاج شیخ محمدحسین زاهد در اواخر عمر و با وجود کهولت سن به سختی مشغول تعلیم و تربیت طلاب بود، لذا از آیتالله مجتهدی تقاضا کرد که علاوه بر تدریس، شبها هم منبر برود و آیتالله مجتهدی در طول دو سال، شش جزء از اول قرآن را با استفاده از تفسیر برهان که مبنای تفسیری ایشان بود برای مستمعین آیات قرآن را تفسیر میکرد.
آیتالله احمد مجتهدی تهرانی صبحها در مسجد مرحوم حاج سید عزیزالله بازار جهت طلاب به تدریس کتب ادبیات و فقه مشغول بود و بعد از ظهرها هم برای کسانی که روزها شاغل بودند و بعد از ظهرها درس میخواندند به تدریس کتب حوزوی از قبیل مطول، سیوطی، مغنی، منطق و غیره میپرداخت.
مهمترین اساتید ایشان عبارتند از حضرات آیات: شیخ علی اکبر برهان، شهید صدوقی، شیخ محمد جواد خندق آبادی، علامه طباطبایی، سید شهابالدین مرعشی نجفی، سید حسین بروجردی، سید محمد رضا گلپایگانی، سید احمد خوانساری، سید حسین فاطمی قمی و...
***آیت الله مجتهدی از نگاه دیگران
در جلسهای که شورای مدرّسین حوزه علمیه قم، با حضرت امام خمینی(ره) داشتند، امام از وضع آینده اظهار نگرانی کردند. آیت الله العظمی صافی گلپایگانی به ایشان عرض کردند که در تهران مدرسهای هست که اگر در آینده، مجتهدی بیرون بیاید، از آن جا است، امام (ره) فرمودند: میدانم، میدانم.
شخصی از حضرت امام استفتا کرد که پسرم دیپلم گرفته است و میخواهم او را به حوزه علمیه بفرستم؛ کدام حوزه علمیه مناسب است؟ امام فرمودند: حوزهِ آقای مجتهدی.
رهبر انقلاب، حضرت آیت الله خامنهای حفظه الله، فرمودند: اگر مدرسه علمیه ایشان نبود، متحیر بودم فرزندانم را به کجا بفرستم.
روزی شخصی نزد مقام معظم رهبری در مورد حوزهِ علمیه آیت الله مجتهدی انتقاداتی کرده بود که معظم له در جواب آن شخص فرمودند: اتفاقاً بنده قصد دارم فرزندانم را برای تحصیل به مدرسه ایشان بفرستم.
حضرت آیت الله جوادی آملی در جواب شخصی که پرسیدند در تهران به درس اخلاق چه کسی برویم، فرمودند: به درس اخلاق آقای مجتهدی بروید.
حضرت آیت الله وحید خراسانی فرمودند: در مدرسه ایشان، انسان تربیت میشود.
حضرت آیت الله فاضل لنکرانی در جواب این سؤال که به کدام حوزه برویم، فرمودند: به حوزهِ آقای مجتهدی.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی فرمودند: ما برای طلاب ایشان، احترام خاصی قائل هستیم.
حضرت آیت الله شبیری زنجانی فرمودند: طلابی که در محضر آقای مجتهدی هستند، نفس ایشان (و مراقبتهای دائمی از درس و اخلاق طلاب) آنها را عاقبت به خیر میکند.