آب ماده ای شگفت انگیز
هر مولکول آب دارای یک ناحیه مثبت و یک ناحیه منفی است که این دو ناحیه در دو طرف مولکول آب واقع شدهاند. شیمیدانها با کمک شواهد به این نتیجه رسیدهاند که مولکول آب شکل خطی ندارد، یعنی به این صورت نیست که دو اتم هیدروژن بصورت خطی در دو طرف یک اتم اکسیژن قرار گرفته باشند (HــOــH). بلکه مولکول آب حالت خمیده ای دارد که اتم های هیدروژن در سر مثبت مولکول و اتم های اکسیژن در سر منفی مولکول آب تجمع پیدا نموده اند.
ـــــــ وزن مولکولی آب ۱۸ است .با این وزن مولکولی در شرایط کره زمین ( از نظر فشار و دما ) آب می بایستی بحالت گاز باشد . امونیاک با وزن مولکولی ۱۷ در ۳۳ درجه سانتیگراد زیر صفر به حالت بخار است . هیدروژن سولفوریک که از حیث محل در جدول تناوب پهلوی أب قرار دارد و وزن مولکولی آن ۳۴ است در پایین تر از ۵۹ درجه سانتیگراد زیر صفر هنوز بخار است .
مایع بودن آب در حرارت معمولی بسیار شایان توجه است .آب تقریبا سه ربع مساحت زمین را پوشانیده و تاثیر فوق العاده مهم روی حرارت هوا و شرایط جوی دارد . اگر آب حالت استثنایی نداشت و خواص شیمیایی پیش بینی شده در جدول تناوبی را می داشت تغییرات جوی٬ شکل بلای آسمانی بخود می گرفت . و حیات در آن پایدار نمی ماند.
ــــــ گرمای ویژه ( مقدار گرمایی که باید ۱ کیلوگرم از هر ماده دریافت کند تا دمای آن ۱ درجه سانتیگراد افزایش یابد ) آب ۴۲۰۰ است (SI)و این بسیار زیاد است چون گرمای ویژه الکل و نفت ۲۴۰۰ و گرمای ویژه جیوه ۱۴۰ و این عدد برای مس برابر ۳۸۰ می باشد . استثنا بودن گرمای ویژه برای آب تاثیر زیادی بر روی تعادل دما بر روی کره زمین دارد . آب گرمای زیادی می خواهد تا بصورت مذاب و مایع در آید و فاصله بین ذوب و بخار شدن آن طولانی است یعنی مدت زیادی بحال مایع باقی می ماند و در درجات خیلی بالا بخار می شود و در نتیجه تغییرات حرارت را تعدیل می کند . بعبارت دیگر اگر آب در برابر تغییرات حرارت زمین این مقاومت را نمی داشت زمین قابل سکنی نمی شد و بشر نمی توانست روی آن زنگی و فعالیت کند .
ـــــــ تغییرات چگالی آب بین صفر تا ۴ درجه سانتیگراد استثنایی است . همه مواد با افزایش دما حجمشان زیاد و در نتیجه چگالی انها کم می شود ولی آب اینطور نیست و بر عکس است . یعنی اگر دمای آب را از صفر تا ۴ درجه سانتیگراد افزایش دهیم حجم آن کاهش می یابد و در نتیجه چگالی آن زیاد می شود .اگر اینطور نبود چه می شد ؟
با سرد شدن هوا و رسیدن به دماهای زیر صفر ، سطح آب یخ می زد و چون چگالی آن بیشتر از آب بود ، یخ به زیر آب می رفت و در کف دریا جای می گرفت و باز هم آب موجود در سطح دریا در اثر تماس با هوا سرد می شد و دوباره یخ می زد و به قطعه قبلی اضافه میشد و این عمل ادامه پیدا می کرد تا همه آب دریا یخ بزند. و زندگی تمام موجودات دریایی از بین می رفت.ولی در این حالت استثنایی سطح آب یخ می زند و چون چگالی آب با دمای ۴ درجه سانتیگراد از همه بیشتر است در زیر و کف دریا قرار می گیرد و به تدریج که بالا می رویم دما کاهش می یابد تا به صفر درجه سانتیگراد در سطح دریا برسد . در اینحالت با سرد شدن بیشتر دما اندکی ضخامت یخ افزایش می یابد و این یخ مانند یک لباس آب را می پوشاند ( رسانایی گرمایی یخ بسیار کم است و در واقع یک عایق حرارتی است ) و در زیر دما بین صفر تا ۴ درجه باقی می ماند و زندگی در زیر آب همچنان جریان پیدا می کند
ــــ آب خصوصیات دیگری نیز دارد که خالق متعال آن را به منظور استفاده مخلوقات خود چنین آفریده است .در میان اجسام فقط آب است که در حال انجماد، چگالی آن کمتر می شود و این باعث می شود که یخ در سطح آب باقی بماند و خود مانند لباسی آب را در برابر سرما محفوظ بدارد و هنگام بهار نیز یخ به سرعت ذوب شود .
ـــــــ چسبندگی سطحی آب بسیار زیاد است و همین باعث می شود که آب براحتی از آوند های درختان بالا رود ، در خاک نفوذ کند و باعث حیات آنها شود .
ــــــ خاصیت دیگر ، زیادی قدرت امتزاجی آب است . آب که بهترین مایع حلال است قسمت مهمی از بدن مارا تشکیل می دهد و مهمترین جز خون بشمار می رود .
خیلی از دانشمندان خواص شگفت انگیز آب را مطالعه کرده و خواسته اند علت آنرا کشف کنند ولی از قبول این ناگزیریم که اگر ما کیفیت حصول تمام پدیده ها را نیز بدانیم باز در مقابل سوال ( چرا ) یعنی موضوع علیت ، باید سکوت اختیار کنیم . غیر از آب اجسام دیگری نیز هستند که خواص شگرفی دارند و بشر با فکر محدود خویش از کشف و درک آنها عاجز است و باید در مقابل آنها سر حیرت و تعظیم فرود بیاورد .
جواب این چراها چیست ؟ایا جز آنست که نظم و ترتیب طبیعت روی یک حکمت عالیه و مشیت بالغه بوجود آمده و این لطفی است که خالق متعال به مخلوقات خود ارزانی فرموده است .
یک گروه از شیمیدانان در پژوهشی که شباهت زیادی به کار کیمیاگران باستانی دارد نشان دادهاند که میدان مغناطیسی میتواند خواص آبی را که در آن اکسیژن حل شده باشد، تغییر دهد.
به نوشته نشریه "جورنال او فیزیکال کمیستری"، ایچیرو اوتسوکا و سومیئو اوزکی از دانشگاه شینشو در ژاپن یک سلسله آزمایش روی آب مقطر در محیط خلا و بر روی آبی که اکسیژن در آن حل شده بود، انجام دادند.
این آزمایشها هر کدام در دو نوبت به انجام رسید. در نوبت اول بدون اعمال میدان مغناطیسی و در نوبت دوم تحت تاثیر یک میدان مغناطیسی صورت گرفت.
در این بررسی مشاهده شد که میدان مغناطیسی خواص آب مقطر را تغییر نمیدهد اما خواص آب حاوی اکسیژن را دستخوش تغییر میسازد. از جمله این تغییرات آنکه آب حاوی اکسیژن تحت تاثیر میدان مغناطیسی ویژگیهای جدیدی در طیف جذب نور بدست میآورد.
نتایج بدست آمده البته تاییدکننده دعاوی عجیبی که در گذشته به وسیله گروهی از شرکتهای تجاری در مورد خوا ص آب مغناطیسی شده مطرح شده بود، نیست اما این پرسش جدی را مطرح ساخته که چه عاملی موجب میشود میدان مغناطیسی بر ساختار آب تاثیر بگذارد.