معارفی ناب در محضر حکیم الهی آیت الله جوادی آملی
** اگر علم به عمل ننشیند، وَبالی برای عالِم میشود و باید ابزار کشی کند؛ مانند کسی که در زمان جنگ به طور مرتّب شمشیر تیز میکند. شمشیرسازی و شمشیر تیز کردن برای جنگ با بیگانه است. درس و بحث مثل شمشیر تیز کردن است که انسان با استفاده از آن در جهاد اکبر باید به جنگ دشمن درون برود. از این رو بخش مهمی از کلمات ائمّه(علیهم السلام) که همه? آنها نور است، برای ارائه راه اصلی کمال به انسان است تا او را از توهم کمال دروغین رهایی بخشند.
**انبیا و اولیا به عنوان انسان کامل، معرّفی شدهاند و آنها در مکتب کسی درس نخوانده تلاش آنها بر عمل، بیش از تلاش آنها بر علم بود. چون علم، مقدّمه و وسیله? عمل است، مگر علمی که عملی نیست، البته چنان علمی که پیوند مستقیم با عمل جارحی ندارد خود، عین عمل دل محسوب میگردد، و افزایش آن علم همواره مطلوب سالکان واصل است.
**کمالی که فقه و دین آن را به رسمیت میشناسد در تقرب به خدا و مظهریّت انسان برای ذات اقدس اله است. چون هیچ نقصی در او نیست. و او هستی، علم، قدرت، حیات و کمال محض است و بنده? خدا هر اندازه به او نزدیک شود از این اوصاف سهمی میبرد و طرفی میبندد و به همان اندازه، کامل میشود و تنها مانع رفتن به سوی دوست، «غبار ره» است که با تهذیب، زدوده میشود. **اگر بخواهیم کامل بشویم چارهای جز تهذیب روح نیست و تهذیب روح راه ندادن بیگانه به حریم دل است. وقتی هر گونه سخنی را میگوییم، به هر جایی نگاه کرده، به هر چیزی گوش فرا میدهیم، هر غذایی را خورده، و به مال هر کسی چشم طمع دوختهایم، بدانیم بیگانه را در دل خود جای دادهایم. آنگاه که بیگانه در دل ما جای کند، آن را تصاحب میکند. به همین جهت، نمازی خوانده میشود که از نظر فقهی و شریعت صحیح است امّا از نظر کلامی، اخلاق و طریقت مقبول نیست. چون در بعضی روایات اهل بیت(علیهم السلام) هم آمده است که: همان مقداری از نماز مقبول است که انسان میفهمد با خدا مناجات میکند. آن نقاط روشنی که در نماز هست چند جملهای است که انسان میفهمد با چه کسی حرف میزند، جملاتی که با خلوص، ادا میشود.
**یکی از بیانات امام یازدهم، حسن بن علی(علیه السلام) که استاد علاّمه طباطبایی آن را بسیار پرفروغ و روشن و از غُرَر احادیث می دانستند این است که فرمودند:«سیر به سوی الله و حرکت به سمت خدا، سفری است که جز با زنده داشتن شب میسّر نیست» اگرچه همه روایات اهل بیت(علیهم السلام) نور است، ولی در بین سخنان آن بزرگان، بعضی نورانی ترند و از غرر روایات شمرده می شوند و این روایت شریفه نیز از همان سنخ است.
منبع: پایگاه اسراء