یهود!
ما
تنها
در حضور شمشیرهایمان
با شما
سخن خواهیم گفت.
تفنگهایتان را بیاورید!
بر فراز قله ای ایستاده ای ، همه ی عالم در زیر پای توست ، دنیا به دهکده ی کوچکی تبدیل شده که همه جای آن در دسترس است ؛ اما تاریکی و ظلمت ، همه جا را فراگرفته است ؛ تیرگی ، چتری بر فراز عالم گسترده است و خوبیها در سایه ی آن گم شده اند . تو همچنان ایستاده ای و در انتظار هستی ، در انتظار نور ! در انتظار خوبیها ! در انتظار عدالت ! این انتظار ، فرمانی است برای کمال و بالیدن ، دستور پاکی و پاکیزگی برای پذیرش حق ، می دانی که کار در یک شب به انجام می رسد و خوانده ای که : تَوَقَعُوا الفَرَج . . . ( در انتظار فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف باشید . ) و در انتظار هستی . در انتظار کسی که دوستش داری و باید در کنار او باشی . اما ... روزها و ساعتها چشم به راهش می دوزی و انتظار که به طول می انجامد ، آرام آرام به درون خود فرو می روی و خود را می یابی و می بینی که صحرای وجودت وسیع و باعظمت است ؛ خیره کننده است ، اما در انتهای آن دریچه ای شما را به سوی آب گوارا می خواند ، آبی که وجود تشنه ات نیازمند آن است و می بینی که لحظه ها را در انتظار آب سپری می کنی : قُل أَرَأَیتُم أِن أَصبَحَ ماؤُکُم غَوراً فَمَن یَأتیکُم بِماء مَعین . ( بگو : به من خبر دهید اگر آبهای ( سرزمین ) شما به زمین فرو رود ، چه کسی می تواند آب جاری و گوارا در دسترس شما قرار دهد ؟ ) از خود بیرون می آیی و می بینی که باید در انتظار بمانی .
به راه می افتی در میان جماعت ، احساس می کنی که تنها هستی و نیازمند دستی مهربان ، تا جانت را نوازش کند . سایه ی ترس ، آرام آرام نزدیک می شود تا بر وجودت بنشیند . اما به یاد می آوری که لاتَستَوحِشوا فی طَریقِ الهُدی لِقِلَهِ اَهلِهِ . ( در مسیر هدایت از اندک بودن رهروان ، بیمی به خود راه ندهید . ) شوق دیدارش آرام و قرار از دلت می برد . به راه می افتی و زمزمه می کنی : هَل اِلَیکَ یَابنَ اَحمَدَ سَبیلٌ فَتُلقی . ( ای فرزند پیامبر صلوات الله علی آیا راهی برای دیدار تو هست ؟ )
همه هست آرزویم که ببینم از تو رویی
چه زیان تو را که من هم برسم به آرزویی
ماه رمضان در هر سال، قطعهای از بهشت است که خدا در جهنم سوزان دنیای مادی ما، آن را وارد میکند و به ما فرصت میدهد که خودمان را بر سر این سفره الهی در این ماه، وارد بهشت کنیم. بعضی همان سی روز را وارد بهشت میشوند. بعضی به برکت آن سی روز، همه سال را و بعضی همه عمر را. بعضی هم از کنار آن، غافل عبور میکنند که مایه تأسف و خسران است. حالا برای خودشان که هیچ، هر کس که ببیند این موجود انسانی، با این همه استعداد و توانایی عروج و تکامل، از چنین سفره با عظمتی استفاده نکند، حق دارد که متأسف شود. این ماه رمضان است. ماه ضیافت الله است. ماه لیلة القدر است.(1)
مسأله اساسی در باب ماه رمضان، این است که بشر - که در میان انواع عوامل و موجبات غفلت از خدا و از راه او، محاصره شده و انگیزههای گوناگون، او را به سمت پایین و تنزل و سقوط میکشاند - فرصتی پیدا کند که در آن بتواند روح را - که روح انسان و باطن بشر، به عروج و اعتلا تمایل دارد - به سمت عروج و اعتلا سوق دهد و به خدا تقرب جوید و به اخلاق الهی، تخلق پیدا کند. ماه رمضان، چنین فرصتی است.(2)
در روایت داریم که درهای آسمان در ماه رمضان گشوده است؛ یعنی رابطه قلبی انسان با خدا در این ماه آسانتر از همیشه است. در روایت داریم که درهای بهشت در ماه رمضان گشوده است؛ یعنی به برکت روزه و توجه و خشوعی که لازمه روزه است، فرصت و توفیق کار نیک برای انسان وجود دارد. البته فرصت به معنای تحقق آنچه انسان از آن فرصت جستجو میکند، نیست؛ اراده و دنبالگیری و خواست و حرکت ما را لازم دارد. در هر حال این فرصت وجود دارد و ما میتوانیم از آن بهره ببریم و استفاده کنیم.(3)
شروع ماه مبارک رمضان، در حقیقت عید بزرگی برای مسلمانان است و جا دارد که مَؤمنین، ورود این ماه را به هم تبریک بگویند و یکدیگر را به استفاده هر چه بیشتر از این ماه توصیه کنند. چون ماه ضیافت الهی است، در این ماه فقط مؤمنین و کسانی که اهل ورود در این ضیافتند، بر سر سفره پروردگار منّان و کریم مینشینند. این، غیر از سفره عام کرم الهی است که همه انسانها، بلکه همه موجودات عالم از آن بهرهمندند؛ این سفره خواص و ضیافت خاصان پروردگار است. (4)
1.بیانات مقام معظم رهبری در دیدار روحانیان و مبلغان اعزامی به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، 17/11/1372.
2.سخنرانی آیة الله خامنهای در دیدار با اقشار مختلف مردم(روز یازدهم ماه رمضان) 18/01/1369.
3.آیة الله خامنهای، بیانات در دیدار کارگزاران نظام، 20/08/1381.
4.آیة الله خامنهای، خطبههای نماز جمعه تهران 10/01/1369
پیشنهاد آیتالله جوادی آملی برای تدوین جلد دوم <مفاتیحالجنان> با نام <مفاتیحالحیات> با استقبال صاحب نظران مواجه شده است.
کتاب ارجمند <مفاتیحالجنان> حاج شیخ عباس قمی محدث بزرگ و از شاگردان برجسته میرزا حسین نوری نزدیک به یک قرن است که محل مراجعه اهل ایمان است تا به واسطه آن دست نیاز به پیشگاه بی نیاز دراز کنند و به بارگاه قدسی خداوند متعال تقرب جویند. این کتاب که حاوی ادعیه و اوراد و اذکار نقل شده از جانب 14 معصوم علیهمالسلام است امروزه در خانه هر ایرانی شیعه و بعضا برادران اهل تسنن و دوستداران اهل بیت در کنار قرآن کریم قرار دارد.
مفاتیحالجنان نه تنها مورد توجه عموم مردم است بلکه علمای تراز اول هم قدر و جایگاهی رفیع برای آن قائلند؛ مرحوم محمدرضا توسلی خاطرهایی از ارتباط امام خمینی با کتاب مفاتیح الجنان نقل کرده است که نشان میدهد تا چه پایه این کتاب از توفیق برخوردار بوده است.
در سایت مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) به نقل از مسئول دفتر ایشان آمده است: <انس دایم با مفاتیح الجنان داشتند، شاید کسی باور نکند که امام در جایگاه یک رهبر انقلابی و سیاسی،اکثر دعاهای<مفاتیح الجنان> را خوانده باشند!یادم است یک وقت امام از من مفاتیح درشت خط خواستند.برای ایشان تهیهکردم. یک روز مانده به فوت ایشان یکی از خانمها به من گفتند:<شما بیایید بالای سر امام دعا بخوانید.> من هم دعای عدلیه را خواندم. یک وقت متوجه شدم امام در یک جای مفاتیح نشانهای گذاشتهاند.نگاه کردم دیدم دعای عهد حضرت مهدی(عج)است که چون مستحب است چهل روز خوانده شود،ایشان روی کاغذ تاریخ شروع را از هشتم شوال مرقوم فرموده بودند و تا آن روز خوانده بودند!تا این اندازه امام به دعاها آن هم با انجام خصوصیات و شرایط مقید بودند.>
شاید همین ارزش و اعتبار و حسن قبول <مفاتیحالجنان> باعث شده است آیتالله عبدالله جوادی آملی مفسر قرآن و حکیم متاله همروزگار ما جهت اعتلای اخلاق و سلوک اجتماعی خواستار تدوین جلد دوم این کتاب به نام <مفاتیح الحیات> شود.