متن زیر خلاصه مقاله پروفسور« سر مارتین ریس » یکی از پیشگامان کیهان شناسی در جهان است. وی استاد تحقیقات انجمن سلطنتی در دانشگاه کمبریج و دارای عنوان اخترشناس سلطنتی است. در عین حال وی عضو انجمن سلطنتی، آکادمی ملی علوم ایالات متحده و آکادمی علوم روسیه است. وی ضمن مشارکت با چندین همکار بین المللی ایده های بسیار مهمی در مورد سیاهچاله ها، تشکیل کهکشان ها و اخترفیزیک انرژی بالا داشته است.
شش عدد بر کل جهان حاکم است که از زمان انفجار بزرگ شکل گرفته اند. اگر هر کدام از این اعداد با مقدار فعلی آن کمی فرق داشت، هیچ ستاره، سیاره یا انسانی در جهان وجود نداشت. قوانین ریاضی عامل تحکیم ساختار جهان است. این قاعده فقط شامل اتم ها نمی شود، بلکه کهکشان ها، ستاره ها و انسان ها را نیز در برمی گیرد. خواص اتم ها ـ از جمله اندازه و جرمشان، انواع مختلفی که از آنها وجود دارد و نیروهایی که آنها را به یکدیگر متصل می کند ـ عامل تعیین کننده ماهیت شیمیایی جهانی است که در آن به سر می بریم. تعداد بسیار اتم ها به نیروها و ذرات داخل آنها بستگی دارد. اجرامی را که اخترشناسان مورد بررسی قرار می دهند ـ سیارات، ستارگان و کهکشان ها ـ توسط نیروی گرانش کنترل می شوند. و همه این موارد در جهان در حال گسترشی روی می دهد که خواصش در لحظه انفجار بزرگ اولیه در آن تثبیت شده است. علم با تشخیص نظم و الگوهای موجود در طبیعت پیشرفت می کند، بنابراین پدیده های هر چه بیشتری را می توان در دسته ها و قوانین عام گنجاند. نظریه پردازان در تلاشند اساس قوانین فیزیکی را در مجموعه های منظمی از روابط و چند عدد خلاصه کنند. هنوز هم تا پایان کار راه زیادی باقیمانده است، اما پیشرفت های به دست آمده نیز چشمگیرند. در آغاز قرن بیست و یکم، شش عدد معرفی شدند که به نظر می رسد از اهمیت فوق العاده ای برخوردارند. دو تا از این اعداد به نیروهای اساسی مربوط می شوند؛ دو تای دیگر اندازه و «ساختار» نهایی جهان ما را تثبیت می کند و بیانگر آن هستند که آیا جهان برای همیشه امتداد می یابد یا خیر؛ و دو عدد باقیمانده بیانگر خواص خود فضا هستند. این شش عدد با یکدیگر« نسخه»ای را برای جهان تشکیل می دهند. گذشته از این جهان نسبت به مقدار این شش عدد بسیار حساس است: اگر یکی از این اعداد تنظیم نشده باشد، آن وقت نه ستاره ای در جهان وجود می داشت و نه حیاتی.
آیا تنظیم این اعداد از یک حقیقت فاقد قدرت تعقل یا یک تصادف ناشی شده است یا بیانگر مشیت خالقی مهربان است؟ به نظر من هیچ کدام از آنها. ممکن است بی نهایت جهان دیگر وجود داشته باشد که اعدادشان متفاوت باشند. بسیاری از این جهان ها ممکن است عقیم یا مرده زاد باشند. ما فقط در جهانی می توانیم به وجود آییم که ترکیب «صحیحی» از اجزا باشد (و به همین دلیل است که اکنون خود را در این جهان می یابیم) درک این حقیقت چشم انداز نو و بنیادینی را در مورد جهان ما، جایگاه ما در این جهان و ماهیت قوانین فیزیکی پیش روی ما می گشاید.
ادامه مطلب
ملامحسن فیض از علمای بزرگ جهان اسلام است که همزمان در چند حوزه از معارف بشری و دینی صاحبنظر و دارای تألیفات بیشمار است. به همین دلیل، او را فیلسوف، مفسر، محدث، شاعر، عارف و فقیه خواندهاند.
مشرب فلسفی فیض به استاد و پدرزنش- ملاصدرا- نزدیک است؛ اما در حوزه عرفان بیش از همه به ابنعربی و عارفان بزرگ ایرانزمین وابسته است. در حوزه علم حدیث و فقه، فیض را نزدیک به مشرب اخباری و اهل ظاهر دانستهاند اما به تصریح بسیاری از پژوهندگان شیوه اخبارگری وی از نوع ویژهای بوده و با عقاید مرسوم این نحله کاملاً از در توافق درنمیآمده است.
با این حال، میراث علمی فیض از غنای بالایی برخوردار است و میتواند همواره مورد ارجاع و اشاره محققان قرار گیرد. این نوشتار درنگی مختصر است برزندگی و آثار ایشان.
محمدبنمرتضی معروف به ملامحسن فیضکاشانی در روز چهاردهم صفر سال 1007 در شهر کاشان متولد شد و علوم مقدماتی را در آنجا فرا گرفت. او جهت تکمیل دانش به اصفهان رفت و از محضر بزرگانی چون میرداماد، شیخ بهایی و میرفندرسکی و... بهره برد.
با ورود سیدماجد بحرانی به شیراز فیض نیز به شوق تکمیل مدارج علمی به شیراز رفت و 2سال در آن شهر به تکمیل علم و دانش پرداخت؛ اما به نظر میرسد آنچه نقطه عطف زندگی فیض به حساب میآید، برخورد این دریای خروشان به اقیانوس بینظیر صدرالمتألهین شیرازی در روستای کهک است که باعث شد فیض نزدیک به 8سال در مکتب ملاصدرا زانو زده و به تحصیل، تهذیب و ریاضت و تکمیل نفس بپردازد و از برکات آن استاد کل بهرهمند شود. فیض همراه استاد به شیراز رفت و 2سال ملازم مرحوم ملاصدرا بود و سپس به کاشان بازگشت و به تهذیب و تدریس پرداخت. درواقع فیض را میتوان امتداد صدرالمتألهین دانست.